images/spacer.png, 0 kB
images/spacer.png, 0 kB
images/spacer.png, 0 kB
images/spacer.png, 0 kB


Köszöntő

Ajánlások

Ünnepi műsor

Kísérőrendezvények

Előadók, művészek

Kitüntetettek

Krónika

Elérhetőség
FővédnökCégismertető

Kiemelt védnökCégismertető

TámogatókCégismertető

SZTÉMI ÉPÍTÉSZ IRODA KFT.
SZEGED
6726 Szeged, Fő fasor 82/A
Fő médiatámogatók


Médiatámogatók


Előadók, művészekVarga-Wieloch Krystyna 1981-ben szerzett diplomát a ŁódĽi Ipraművészeti Főiskola textiltervező szakán. 1980-83-ig az Uniontex textilgyárban dolgozott textiltervezőként. 1983 óta Magyarországon, Szolnokon él. A Lengyel Képzőművészek Szövetsége és a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete valamint a Lengyel Alkotói Fórumnak tagja. Munkái alapvető témái a természet és a természeti jelenségek, az izgalmas, organikus motívumok és a színek gazdagsága. Gobelineket, olaj- és kézzel festett selyem alkotásokat készít. Munkáit számos egyéni és csoportos kiállításon mutatta be Magyarországon és Lengyelországban.

Szyksznian Wanda (Budapest, 1948) édesapja 1939-ben katonatisztként menekült Magyarországra. 1971-ben a budapesti Képzőművészeti Főiskolán szerzett diplomát. 1968-tól, főiskolai évei alatt az Illés-együttes grafikusa volt. Plakátok, lemezborítók, fali naptárak tervezésével valamint könyvillusztrációval foglalkozott. 1995-től Vincze László papírmerítő mesterrel albumokat, könyveket, naptárakat tervez. 1999-től készít papírszobrokat drótszövetből és merített papírból. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem címzetes egyetemi docense, az Építészmérnöki Karon vizuális kommunikációt oktat. 2005-től a Duna TV Hol volt, hol nem volt c. mesefilm-sorozat illusztrátora. Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének, az Illusztrátorok Társaságának, a Művészkönyv Alkotók Társaságának és a Lengyel Alkotói Fórumnak. Számtalan díj és elismerés birtokosa - munkáját 2000-ben Ferenczy Noémi-díjjal jutalmazták.

Krzysztof Ducki (Varsó, 1957) 1982-ben szerzett diplomát a Varsói Képzőművészeti Akadémia Alkamazott Grafika szakán, ugyanebben az évben költözött Magyarországra. A grafikai tervezés minden területével foglalkozik: plakát, illusztráció, embléma, könyv és újság tervezése, csomagolás, festészet, rajz, fotó, díszlettervezés. A DOPP csoport és a Magyar Plakát Társaság alapító tagja. 2010 óta a BKF Alkalmazott Grafika szakán tanít. Munkásságát számos kitüntetéssel jutalmazták, 1996-ban Ferenczy Noémi-díjat kapott.
"Lengyelországban magyar - Magyarországon lengyel művészként tartják számon. (...) Ducki számára a plakát eszköz, kommunikációs módszer saját mondanivalójának, világnézetének megfogalmazására." (Grzegorz Łubczyk: Krzysztof Ducki, Plakátok - Budapest 2006, részlet)

Ducki Tomek (Budapest, 1982) 2006-ban a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció szakán, 2010-ben pedig a londoni National Film and Television School Animációs Rendező szakán szerzett diplomát. 2006-ban készített diplomafilmje, az "Életvonal" több mint húsz díjat nyert különböző európai fesztiválokon. Leggyakrabban animátorként, grafikusként, illusztrátorként, illetve látványtervezőként dolgozik. Jelenleg Krakkóban él.

Ducki Witek (Budapest, 1986) 2010-ben végzett Pázmány Péter Katolikus Egyetem Kommunikáció és Médiatudomány szakán. Egyetemi évei alatt külsősként szerkesztett műsorokat a Magyar Televízió Nemzetiségi Szerkesztőségénél, majd diploma után egy éven keresztül az MTV pécsi Regionális Stúdiójában dolgozott rendezőként. Az Európai Ifjúsági Nagy Károly-díjas "II . Rákóczi Ferenc Alapítvány a Kárpát-medencei fiatalokért" szakmai koordinátora.

Keményffyné Krawczun Halina 1983-ban diplomázott a Magyar Iparművészeti Egyetem porcelán és kerámia szakán. 1983-89 között formatervező művész a Zsolnay gyárban. 1989-től a Pécsi Művészeti Szakközépiskola művésztanára és szakosztály-vezetője, emellett festészettel és grafikával is foglalkozik. Tagja a Lengyel Képzőművészeti Szövetségnek, a Magyar Képző- és Iparművészeti Szövetségnek, a Pécs-Baranya Művészei Társaságnak, Magyar Alkotó Művészek Országos Egyesületének, alapító tagja és alelnöke a Lengyel Alkotó Fórumnak. Számos szakmai díj birtokosa, többek között Zsolnay porcelánok tervezéséért részesült elismerésben. Rendszeresen kiállít egyéni és csoportos kiállításokon, itthon és külföldön egyaránt.

A wroclawi Őszibarack zenekar már nevében is tökéletesen szimbolizálja a legendás lengyel-magyar barátságot: bár a csapatból senkinek nincsenek magyar felmenői, pusztán gyermekkoruk egyik kedvenc rostos üdítőital-dobozáról kapták az ihletet a névválasztáshoz. A csapat zenéje nevükhöz hűen üdítő, bár rendkívül erőteljes is: ha mindenképpen valamilyen italhoz kellene hasonlítani, egy erősen alkoholos és fűszeres koktél jut róla az eszünkbe, sok-sok jéggel. Ők ugyanis erőteljesen elektrós élőzenét tolnak triphop, rock és minimal-techno beütésektől sem mentesen, hol hidegen precízen, hol jólesően koszosan, énekesnőjük DJ Patrisha hangja pedig nem kevés erotikával zuttyantja nyakon a hangzást.

Az 1993-ban alapított Anima Sound System vitathatatlanul az ország legismertebb és legnagyobb sikerű elektronikus zenekara. A Prieger testvérpár álatal alapított együttes Magyarországon az elsők között emelte be zenéjébe a dub-, dancehall- és drum and bass-elemeket. Mindezeket egyedülálló módon ötvözte a magyar, roma és zsidó népzenei hagyománnyal, túlzás nélkül forradalmian új hangzást és zenei gondolkodásmódot teremtve. Jellemző rájuk az állandó változás és megújulás.
Közreműködők

Szegedi Lengyel Önkormányzat

Országos Lengyel Önkormányzat


Magyarországi Lengyelség Múzeuma és LevéltáraRendezvényház Nonprofit Kft.

images/spacer.png, 0 kB
images/spacer.png, 0 kB
images/spacer.png, 0 kB
images/spacer.png, 0 kB